ioanel sinescuRectorul Universitati de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
Manager al Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Institutului Clinic Fundeni

ACTIVITATEA de CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ

Domeniile de cercetare abordate au fost următoarele:

Valoarea angiografiei în diagnosticul şi tratametul afecţiunilor aparatului urinar, activitate care a fost materializată sub forma lucrării de doctorat, susţinută în aprilie 1988.

Principalele aspecte abordate au fost:

a). Diagnosticul angiografic al tumorilor renale.

b). Embolizarea tumorilor renale pe cateterul de angiografie pentru cazurile cu hematurii spoliante sau pentru reducerea hemoragiilor peroperatorii.

c). Embolizarea hemangioamelor renale şi a fistulelor arterio-venoase renale.     d). Embolizarea paleativă a tumorilor vezicale inoperabile, cu hematurii spoliante. e). Diagnosticul angiografic al impotenţei organice de cauză vasculogenică.

f). Cavernografia dinamică cu cavernometrie în impotenţele organice vasculogenice.

g). Diagnosticul stenozelor de arteră renală la pacienţii cu H.T.A. secundară, reno-vasculară.

h). Angioplastia endoluminală a stenozelor de arteră renală în tratamentul H.T.A. secundare reno- vasculare.

 1. Studiul de cercetare diagnostică şi terapeutică a impotenţelor organice de cauză vasculogenică. În acest scop am utilizat în premierănaţională pentru diagnostic :

a). arteriografia selectivă a arterei ruşinoase interne b). cavernografia dinamică cu cavernometrie

Tratamentul acestei afecţiuni a impus o intensă muncă de cercetare şi lucru, sub microscopul operator, efectuând anastomoze arteriale şi venoase (termino-terminale, termino-laterale, “by-pass”-uri arteriale) la peste 200 de şobolani, pe vasele femurale şi cervicale.

Rezultanta acestei activităţi a constat în introducerea microchirurgiei în chirurgia urologică autohtonă şi realizarea, în premieră naţională, a autotransplantului testicular, a revascularizării corpilor cavernoşi prin arterializarea venei dorsale profunde a penisului (sub microscopul operator) şi operaţii  pentrudeconexiunivenoase (pentru impotenţele vasculogenice prin pierderi venoase).

 1. Studiul de cercetare al infertilităţii masculine prin biopsii testiculare, vasografii sub vasotomie microscopică, et Pe plan practic, am dezvoltat, în premierănaţională, tratamentulinfertilităţii masculinedecauzăductală (obstructivă) prinvaso-vasostomieşivaso-epididimostomiemicrochirurgicală.
 1. Cercetare asupra posibilităţilor de recoltare şi prezervare (conservare) a rinichilor de la pacienţii aflaţi în starea de moarte cerebrală în vederea transplantării, dublată de activitatea unui centru de transplant de organe la Institutul Clinic “Fundeni”.

Consecinţele practice:

a). Recoltarea de rinichi şi apoi multiorgan (rinichi + ficat) de la cadavru urmate de grefe renale cu rezultate foarte bune (începând din anul 1997). Până în prezent am efectuat 141 de transplante cu rinichi de la cadavru.

b). Intensificarea activităţii de transplantare renală la o medie de peste 100 de grefe pe an (în ultimii 4 ani), ceea ce înseamnă un ritm ridicat de transplantare, 842 în 10 ani (iunie 1997 – decembrie 2007).

Centrul de transplant renal al Clinicii de Chirurgie Urologică “Fundeni” este nu numai centrul cu activitatea cea mai prelungită din ţară (din 1980), dar şi cel mai complex şi mai performant.

Concomitent, recoltarea de rinichi de la cadavru a impulsionat recoltarea şi grefarea altor organe: ficat, cord, pancreas, etc., unele realizate(ficatul), altele aflate în curs de realizare.

 1. Studii de cercetare asupra neovezicilor de substituţie ortotopică, după cistectomia radicală, cu realizarea lor atât la bărbat cât şi la femeie (prioritate în clinică), cu rezultate excelente (peste 500 de cazuri).
 1. Studii de cercetare şi aplicabilitate practică asupra posibilităţilor de abord chirurgical, in echipă mixtă (urologico-cardiacă) a cancerelor renale cu extensie cavo-cardiacă.

Rezultatul practic: realizarea, în premieră naţională a acestor tehnici chirurgicale în Complexul Spitalicesc “Fundeni” (Clinica de Chirurgie Urologică şi Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară), cu rezultate foarte bune la 26 pacienţi până în prezent.

 1. Studii de cercetare şi aplicaţie clinică asupra tratamentului adjuvant în tumorile uroteliale:

a). superficiale – imunoterapie instituţională cu B.C.G.

b). infiltrative – protocoale de chimioterapie tip M-C, M-VAC, CISCA etc, cu rezultate favorabile.

 1. Studii de cercetare clinică în tratamentul complex (hormonoterapie + chimioterapie) pentru cancerele prostatice în stadii locoregionale avansate sau metastatice, în colaborare cu prestigioase firme de medicamente străine (Pierre Fabre, Schering-Plough, Schering A-G, etc) chirurgia vasculară urologică şi utilizarea tubului digestiv în chiurgia urologică reconstructivă.
 2. Chirurgia vasculară urologică (pedicul renal, venă cavă, transplant renal etc)
 1. Utilizarea segmentelor de tub digestiv în chirurgia urologică reconstructivă.
 1. Endourologi
 1. Optimizarea protocoalelor de imunosupresie în transplantul renal.
 1. Laparoscopie urologică.
 1. Tratamentul multimodal al litiazei aparatului urin
 1. Tratamentul prin brahiterapie utilizând I¹²⁵, în premieră naţională (din octombrie 2006), pentru cancerele prostatice intracapsular

Acestea reprezintă doar enumerarea câtorva din aspectele mixte de cercetare – terapie promovate intr-o clinică de Chirurgie urologică care constituie centrul metodologic pe ţară în specialitatea noastră.