Nominalizare: Noul tratament fără interferon pentru Hepatita C. De la tratament la vindecare

Context:

 • în România hepatita reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate, datorită numărului mare de persoane infectate, potențialului major de transmitere și efectelor economice și sociale negative. Dintre tipurile de hepatită, Hepatita C este cea mai gravă formă a bolii.
 • În clasamentul Indicelui European al Hepatitei, țara noastră ocupă locul 26 din 30 de țări europene. Deficiențe grave sunt identificate în cazul tuturor aspectelor critice: prevenție, depistarea cazurilor, acces la tratament, strategie națională și rezultate.
 • Organizația Mondială a Sănătățiiestimează că, în lume,aproximativ 160 de milioanede paciențisuferă dehepatită cronicăC și peste350 000de oamenimorîn fiecare ande afecțiuni ale ficatului asociate infecției cronice cu Hepatita C.
 • România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene ca număr total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații.
 • Virusul hepatitic C (VHC) se transmite prin sânge. In Romania, până la începutul anilor 1990, principala cale de transmitere au fost transfuziile sanguine.
 • Cel mai mare grup de risc este format din persoanele cu vârste cuprinse între 40-60 de ani sau aşa-numita „generaţie a decreţeilor”, născuţi în perioada 1963-1982. Numărul ridicat de pacienţi infectaţi cu aceste vârste se datorează sterilizărilor improprii ale instrumentarului medical şi transfuziilor de sânge netestat din acele perioade.
 • În România, cel mai răspândit genotiop este 1b, afectând peste 90% din bolnavi.
 • Hepatita C este una din cele mai importante cauze ale cirozei și cea mai importantă cauză a cancerului de ficat.

În luna ianuarie 2015, EMA a aprobat un nou tratament pentru Hepatita C, un tratament oral fără interferon, care a arătat rate de vindecare de 95-100% la pacienții cu hepatită cronică de tip C, genotip 1. Astfel, Hepatita C, o problemă reală de sănătate publică în România devine singura boală transmisibilă cu impact național pentru care există posibilitatea de vindecare. Noul tratament schimbă paradigma de la tratament la vindecare, oferind pacienților chiar și celor din categoria dificil de tratat o nouă șansă.

 • Tratamentul VIEKIRAX + EXVIERA, produs de compania AbbVie, este singurul tratament aprobat ce conține trei mecanisme antivirale distincte  care acționează sinergic pentru a ataca virusul în 3 etape separate ale ciclului său de viață1,2
 • În studiile clinice de fază 3, tratamentul cu VIEKIRAX + EXVIERA a vindecat 95-100% dintre pacienții cu hepatită cronică de tip C, genotip 1,  înregistrând un procent mai mic de 2%  de eșec virusologic[i],[ii]

Profilul de tolerabilitate a aratat că peste 98% dintre pacienți au încheiat un ciclu complet de tratament[iii]

 • Tratamentul oral, fără interferon, a fost aprobat și pentru coinfecția Hepatita C/HIV-1, pentru pacienți aflați în tratament substitutiv al dependentei de opiacee și pacienți care au trecut printr-un transplant hepatic1,2
 • Pentru pacienții cu genotip 1b, reprezentând 90% din pacienții din România, studiile au demonstrat o rată de vindecare de 99%
 • Rezultatele noului tratament pentru hepatita C au fost demonstrate prin studii la care au participat aproximativ 2,300 de pacienții cu genotip 1 din 25 de țări, printre  care și România.
 • Aprobarea a venit după evaluarea prin procedură accelerată făcută de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), procedură destinată medicamentelor de interes major pentru sănătatea publică.
 • Tratamentul AbbVie este acum aprobat pentru utilizare în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în SUA, Canada, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Date din studii clinice:

Aprobarea se bazează de asemenea pe rezultatele studiilor de fază 2, care au arătat că VIEKIRAX + EXVIERA a vindecat 97% (n=33/34) dintre pacienții care au trecut printr-un transplant de ficat, 92% (n=58/63) dintre pacienții coinfectați Hepatita C/HIV-1 și 97%(n=37/38) dintre pacienții aflați în tratament substitutiv al dependentei de opiacee. Pacienții care au obținut un răspuns virusologic susținut sunt considerați vindecați de hepatita C. 

Despre Compania AbbVie

AbbVie este o companie biofarmaceutică globală bazată pe cercetare şi dezvoltare înfiinţată în 2013 ca urmare a separării de Abbott Laboratories. Misiunea companiei  este utilizarea expertizei proprii, a personalului său dedicat şi a unei abordări unice faţă de inovaţie pentru a dezvolta şi comercializa tratamente avansate care vizează unele dintre cele mai complexe şi severe boli la nivel mondial. AbbVie are aproximativ 26.000 de angajaţi în întreaga lume şi comercializează medicamente în peste 170 de ţări. Pentru a afla mai multe informaţii despre companie şi personalul acesteia, despre portofoliul şi angajamentele asumate, vă rugăm să vizitaţi www.abbvie.com. Urmăriţi @abbvie pe Twitter sau vizualizaţi secţiunea Cariere de pe pagina noastră de Facebook sau LinkedIn.

Îmbinând cele mai bune soluții farmaceutice și avantgardismul biotehnologiei, împreună depășim limitele gândirii convenționale pentru a găsi strategii inovatoare care să facă diferența.

În AbbVie soluțiile izvorăsc din știință, dar și se transformă prin a deschideîn noi căi de urmat. Pentru noi toți.

[i]. VIEKIRAX™ tablete (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) RCP versiune ianuarie 2015, accesată pe http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/003839/WC500183997.pdf

[ii]. EXVIERA™ tablets (dasabuvir) RCP versiune ianuarie 2015 accesat pe http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/003837/WC500182233.pdf

[iii]. Data on file