PHOTO-PANTOS-GRAFEIOClinica Genesis din Atena este faimoasă în întreaga lume datorită ginecologului grec Konstantinos (Kostas) Pantos (foto). Înființată în 2004 de către dr. Pantos, clinica privată Genesis avea să devină una dintre cele mai mari și mai complexe unități specializate în tratamentul fertilității în Europa, cu peste 7000 cicluri de fertilizare in vitro anual. În această clinică se face embriologie de înaltă clasă, genetică de ultimă oră, fertilizare in vitro și obstetrică-ginecologie la nivelul cel mai ridicat din Europa. În prezent, are cea mai mare rată de succes din Europa la FIV, de 57% din prima încercare iar in Romania este de 57,3%. Până acum dr. Pantos a adus pe lume 26.000 de copii, prin fertilizare in vitro, un număr echivalent cu populația unui oraș. A tratat cupluri infertile din întreaga lume, precum Europa, Australia și S.U.A. Numai în Australia, în ultimii cinci ani, s-au născut mai mult 500 de copii care provin de la cupluri care au fost supuse fertilizării in vitro la clinica respectivă. În străinătate, dr. Pantos a înființat pe lângă Centrul de Diagnostic Medsana din București, Departamentul de Reproducere Umană Asistată (1997-2002). A încheiat diverse parteneriate, iar în prezent este responsabil al Secției de infertilitate la GAIA-Clinica de Obstetrică și Ginecologie Atena, și la Grupul EUROMEDICA Atena.

Din septembrie 2013 și până în prezent, la clinica din Atena au fost deja, pentru fertilizare in vitro, 250 de paciente din România, cu un procent de reușită de 56,3 la sută pentru aceste cazuri din România, grație unor parteneriate stabilite cu clinici medicale din România. Acum merg aproape 50 de cupluri din România lunar, în Grecia pentru fertilizare in vitro, motiv pentru care medicii greci s-au gândit să-i informeze și pe medicii români cu privire la tehnicile FIV. În 2013, 15 medici ginecologi români au fost informați de medicii specialiști greci despre fertilizarea și aplicarea metodelor inovatoare cu procentaj mare de reușită, întâlnire organizată de specialiștii de la Centrul GENESIS ATENA.

În 2014, Asociația Română pentru Reproducere Umană s-a afiliat la Asociația Elenă pentru Medicină Reproductivă și a pus bazele unei colaborări importante între România și Grecia pe FIV. Tot în 2014 a avut loc Prima ediție a Conferinței Internaționale de Infertilitate de la București, eveniment deschis de cei doi miniștri ai Sănătății din Grecia și România. Cu această ocazie a fost lansat primul program de e-learning pe teme de reproducere umană, care va fi desfășurat în colaborare cu Universitățile de Medicină din Atena și București, Colegiul Medicilor București, cele două Asociații de Reproducere Umană elenă și română, Ministerul Sănătății din Grecia și cu susținerea Ministerului Sănătății din România. Programul e-learning pe teme de reproducere umană se adresează medicilor români, în special ginecologilor, și asigură un nivel înalt de pregătire cursanților, îmbinând partea teoretică și cea practică. Partea practică a programului de e-learning se va desfășura la Atena, la clinica Genesis, care va suporta costurile legate de deplasarea medicilor români. Ministrul Sănătății din Grecia, Makis Voridis, prezent la conferința din România, a considerat acest program de e-learning ca pe un prim pas pe care îl fac cele două ministere ale sănătății pentru o foarte bună colaborare în viitor. Ministrul elen al Sănătății s-a arătat dispus să ofere expertiza prin specialiștii greci nu doar în FIV, ci și în crearea unui cadru cât mai propice acestei colaborări bilaterale.

În prima jumătate a anului 2015, clinica Genesis va deschide o reprezentanță în România pentru a scuti românii de deplasări în Atena și a putea efectua toate tehnicile FIV în țară, oferind astfel servicii medicale nu doar cuplurilor din România, ci și din țările vecine: Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru. Genesis face acum demersurile cu Ministerele Sănătății acestor țări pentru a încheia parteneriate oficiale, prin care acești pacienți să fie tratați în clinica Genesis din România. Pentru început capacitatea va fi de oferirea FIV pentru 250 de cupluri pe lună, iar specialiștii din Grecia vor veni și vor lucra în România, oferind expertiza pe care o au în domeniul FIV și medicilor români. Dr. Pantos în calitate de Director Științific al Clinicii GENESIS ATENA, va continua cu siguranță șirul de premiere mondiale ale Centrului Genesis Atena și în România.

http://www.genesisathens.gr/ro/